Forenet for nytænkende løsninger
I dag oplever gennemsnitligt to til fire børn i hver skoleklasse vold derhjemme* og mange af dem udviser massive tegn på mistrivsel, som kan følge dem resten af livet, hvis de ikke får hjælp. (*VIVE, 2022)
Over en mangeårig periode vil Barndom Uden Vold mobilisere og inspirere aktører på tværs af sektorer for at skabe nytænkende løsninger. Sammen vil vi skabe bedre rammer, der i høj grad forebygger vold mod børn i hjemmet.
Vold i familien er et komplekst problem i samfundet, som kræver systemisk forandring og nye måder at gå til opgaven på. Et stærkt fællesskab af offentlige og private aktører omkring Barndom Uden Vold står forenet om Danmarks børn.
Barndom Uden Volds videnspartner er Lev Uden Vold - Danmarks nationale enhed mod vold i nære relationer.
Billedet til venstre er fra en samling for aktørerne i communityet omkring Barndom Uden Vold.

Forandringen vi ønsker at se
Alle børn i Danmark skal have en barndom uden vold. Vold mod børn er ulovligt og uacceptabelt.
Børn skal opleve, at voksne hjælper og støtter dem til et liv uden vold.
Fagpersoner skal være stærkt funderede og arbejde på tværs af sektorer med viden om vold og dens konsekvenser. De skal sikre, at det enkelte barn får den bedst tænkelige støtte i en helhedsorienteret plan, som tager højde for relationer til barnet og den nærmeste familie samt de relevante muligheder.
Enhver dansker kan blive den nabo, dét familiemedlem, den forælder i klassen eller den fodboldtræner, som skaffer hjælp til et barn, der er udsat for vold.
Både fagpersoner og voksne danskere skal vide, hvordan de bedst hjælper et barn, når der er mistanke om vold. Der kræver kun én voksen at ændre livet for et barn.
Collage fra bogen Kh Børnene.

Strategi: Forenet om at stoppe vold mod børn
Barndom Uden Vold har tre missioner og et vigtigt fundament, der skal forstås som ledetråde i det langsigtede arbejde. Vi vil skabe forandringer, der sikrer, at flere børn i Danmark vokser op uden vold, og at hjælpen altid er nær for dem, hvor volden ikke blev stoppet i tide. Desuden skal voldelig adfærd stoppes i at gå i arv fra én generation til den næste.
Vold har en iboende modsætning, det er smertefuldt at leve med en voldsudøver i familien, men måske elsker man den person og man kan være afhængig af personen.
Det kan være svært – ikke mindst for børn - at række ud efter hjælp, fordi det kan være farligt eller skamfuldt, eller det kan være uoverskueligt at bede om hjælp. Måske er man ikke klar over, at man er udsat for vold. Uanset hvad, må vi aldrig lægge ansvaret for at stoppe volden på et barn.
Med viden om både volden og opbygningen af det danske velfærdssamfund vil Barndom Uden Vold inspirere ledere og førende fagpersoner til at se nye sammenhænge og gentænke den måde, vi som samfund og aktører griber voldsudsatte børn og deres familier på. Det fortjener de.
En stærk bevægelse for forandring
I gensidige samarbejder og med en fælles agenda vil vi skabe bæredygtig forandring, så færre børn vokser op med vold i hjemmet.
For at lykkes med en forandring i samfundet skal en dedikeret gruppe af ledere på tværs af sektorer inspireres til at gå foran.
Stop volden før den sker
Det kræver indgående viden om de dynamikker, som vold forårsager, for at kunne agere korrekt i hjælpen til børn. Denne viden vil vi udbrede hos fagprofessionelle.
I befolkningen skal vi fremme ligeværd og bryde med strukturer, hvor opdragelse bruges som alibi for vold.
Hjælp første gang
Hele familien skal tilbydes hjælp og den skal gives første gang en myndighed får kendskab til vold i familien.
Et fagligt traumefokus skal øge forståelsen for barnets situation og understøtte de bedste beslutninger for og med barnet.
Stærke rammer, der griber børn
Der skal være tilstrækkelig kapacitet i fremtiden, så vi griber børn bedst muligt, og så alle kan få relevante tilbud og støtte.
Der er brug for samarbejde og for en højere grad af national koordinering, så ressourcerne anvendes mest hensigtsmæssigt.
Bag foreningen
Med en vision om at alle børn skal have en barndom uden vold, har Ole Kirk’s Fond taget initiativ til et mangeårigt systemisk program, som har fået navnet Barndom Uden Vold. Bikubenfonden er medstifter af foreningen bag Barndom Uden Vold. Både Ole Kirk’s Fond og Bikubenfonden arbejder med nyskabelse og med at sikre bæredygtige løsninger på nogle af samfundets komplekse sociale problemer.
Ambitionen for Barndom Uden Vold er, at relevante aktører fra både den offentlige og private sektor skal arbejde sammen på tværgående og fornyende måder for at hindre vold i at ske, så ingen børn lever langvarigt med vold.
Barndom Uden Vold vil arbejde for, at vi som samfund bliver bedre til at nedbringe konsekvenserne af vold både menneskeligt og i samfundet. Foreningen skal så de nødvendige frø, for at nye mindset og indsatser kan spire for at stoppe voldens mønstre i at gå i arv mellem generationer og i vores samfund.


Lisbeth Jessen
Lisbeth er bla. uddannet på Politiskolen og Copenhagen Business School og har mange års erfaring som efterforsker, børneafhører, forhandler og leder i politiet. Lisbeth har været direktør for Danner

Henriette Winther
Henriette har en bred erfaring som journalist i DR og med kommunikation og fortalerarbejde i danske og internationale ngo’er og den kommunale sektor.

Tarek Kelani
Tarek har beskæftiget sig med erhvervspsykologi og traumeforståelse under sin uddannelse til psykolog, hvor han blandt andet arbejdede i forandringsbureauet Operate.

Line Rasmussen
Line er projektchef, det sociale område, Ole Kirk's Fond
Karin Skjødt Hindkjær
Sine Egede Eskesen
Heidi Krumhardt Mortensen
En fremtid uden vold mod børn i hjemmet er mulig
Vold skyldes både sociale, økonomiske og psykologiske faktorer.
Trods mange forsøg er vi som samfund ikke lykkes med at lindre eller løse vold mod børn i familien. Vi har derfor ikke brug for 'mere af det, der ikke virker', men vi har brug for nye perspektiver og et nyt mindset, som er innovativt og bæredygtigt.
