Retsmedicinsk undersøgelse forbedrer børns retsstilling
Tilbud om retsmedicinsk undersøgelse af børn ved mistanke om vold, kan ændre barnets livsbane.
I Danmark har vi en national standard for undersøgelser af voksne, der har været udsat for vold, som sikrer dokumentation af skader. Det har vi ikke for børn, selvom en af de største udfordringer i arbejdet med voldsudsatte børn er, at de sjældent kan udtrykke sig klart om, hvad der er sket.
Red Barnet, Barndom Uden Vold og projektet ’De tabte børn’ under Københavns Universitet arbejder for at bane vejen for en national standard, der betyder at alle børn systematisk tilbydes retsmedicinsk screening ved mistanke om vold. Børns retsstilling skal være på niveau med de voksnes.
Undersøgelser kan be- eller afkræfte mistanke om vold
Børn skal have samme ret som voksne til at blive undersøgt, for børn er også individuelle rettighedshavere.
Det kræver særlige kompetencer at undersøge et barn. Retsmedicinerne er uddannede i at dokumentere skader på menneskekroppen, og det kan være den eneste måde at afdække vold på.
Den retsmedicinske undersøgelse er med til at be- eller afkræfte mistanke om vold og kan understøtte barnets forklaring, samt belyse sager i det familieretslige system, og den kan være det vigtigste bevis i en retssag. Undersøgelserne kan også afkræfte oplysninger om vold.
Særligt når børn er meget små, har sproglige vanskeligheder eller har et handicap, kan retsmedicinsk screening være afgørende nøgle til at afdække, om barnet har været udsat for vold.
En national standard skaber tryghed for børn
Vi skal sikre en klar vejledning, så involverede aktører har tydelige retningslinjer for, hvordan man håndterer et barn, når der er mistanke om vold. Lignende forhold gør sig gældende i vores nabolande, og hos voksne med mistanke om vold eller voldtægt. En national standard kan sikre barnets tryghed og retsstilling i det strafferetlige system på lige fod med voksne.
Tiltag som retsmedicinsk undersøgelse af børn, kan ændre barnets livsbane. De retsmedicinske undersøgelser er ikke alene et teknisk og juridisk værktøj. De er også en nødvendig forudsætning for, at vi kan forstå, hvad barnet generelt set gennemgår. Uden tilbud om en retsmedicinsk undersøgelse lægger vi i dag al bevisbyrden på et barns mundtlige udsagn. Det er ofte ikke fyldestgørende. De børn, der ikke har sprog til at forklare sig, står særligt dårligt.
Den retsmedicinske undersøgelse kan opspore fysiske eller mentale belastninger hos barnet og kan danne fundament for et forløb hos f.eks. tandlæge eller håndtering af psykiske traumer. Jo tidligere vi opdager tegn på vold mod et barn, jo tidligere kan vi hjælpe med at ændre barnets livsbane.
Fælles handling nu for børnenes skyld
Vi skal som samfund blive bedre til at forebygge, opdage og forhindre vold mod børn. Det skylder vi dem. Vi har som samfund ikke råd til at lade være. Der er brug for politisk handling, hvor der indføres en ny national standard og hvor der er fuld finansiering til at gennemføre tilbuddet. Der er allerede folkelig opbakning til forslaget, ligesom regeringen allerede har foreslået, at alle børn skal tilbydes retsmedicinske undersøgelser. Lad os sætte egeninteresser til side og stå sammen om at beskytte børn bedre.
Fysisk og psykisk vold mod børn i nære relationer er meget mere udbredt end vi bryder os om at tænke på. Børn er faktisk langt mere voldsudsatte end voksne, men beskyttelsen af børn og deres rettigheder er langt dårligere. Det kan vi ikke være bekendt. Barndommen har man med sig hele livet uanset omstændighederne.
Langt mere vold opdages
Et prisvindende pilotprojekt med retsmedicinske screeninger i Børnehus Hovedstaden sammen med Københavns Politi og Københavns Universitet i årene 2020-2022 viste lovende resultater. Her blev alle børn ved mistanke om vold tilbudt en retsmedicinsk undersøgelse efter videoafhøring i Børnehus Hovedstaden. I projektet opdagede man vold hos 22 % flere børn ved hjælp af retsmedicinsk undersøgelse, end man ellers ville have fundet, fordi alle børn blev tilbudt denne undersøgelse.
Centrale fund fra det to-årige projekt De tabte børn*:
• Hos halvdelen af de undersøgte børn blev der fundet tegn på vold eller sygdom.
• Mere end 25% af de undersøgte børn havde tegn på vold på kroppen.
• Mere end 25% af de undersøgte børn havde behov for opfølgning på barnets fysiske eller mentale sundhed.
• Politiets efterforskning kvalificeres af den retsmedicinske undersøgelse.
• Kombinationen af en retsmedicinsk undersøgelse og en sundhedsfaglig screening gavner barnet.
• Børnene oplever ikke den retsmedicinske undersøgelse og sundhedsfaglige screening som et nyt overgreb.
• Der skal være øget fokus på den tværsektorielle koordinering omkring barnet.
De retsmedicinske undersøgelser afdækkede altså mange flere tilfælde af vold, og på den måde fik flere børn en mere retfærdig og grundig hjælp.
I øjeblikket kører pilotprojektet videre hos de retsmedicinske institutter i København og Aarhus i samarbejde med politiet og Børnehusene i Hovedstaden og Midtjylland. Disse undersøgelser opretholdes pt. med støtte fra Ole Kirk’s Fond og i en begrænset periode.
*Kilde: Systematisk retsmedicinsk screening ved mistanke om vold, af Børnehus Hovedstaden, Retsmed. Inst. Københavns Universitet, Københavns Politi og Rådet for Offerfonden.